Aramayı kaydet
Ikinci el araçlar Çekici tehlikeli maddeler / ADR
189 adet ikinci el araçlar Çekici tehlikeli maddeler / ADR ilanı
Sayfa 1/9
ADR nedir?
ADR, “Karayoluyla Tehlikeli Mallar için Anlaşma”nın kısaltmasıdır. Fransızca olarak, Tehlikeli Malların Karayoluyla Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşmasından bahsediyoruz. Bu düzenleme 30 Eylül 1957'de Cenevre'de Birleşmiş Milletler Ekonomik Komisyonu tarafından kararlaştırıldı. 1 Ocak 2021'den itibaren ADR kısaltmasının geçerli kalacağını ancak şu şekilde geliştirileceğini unutmayın: "Tehlikeli maddelerin karayoluyla uluslararası taşımacılığına ilişkin anlaşma". Dolayısıyla bu anlaşmanın amacı, tehlikeli maddelerin yönetimini tüm yönleriyle uyumlu hale getirmektir: nakliye, depolama, hareket ve hatta kaza önleme.
ADR düzenlemeleri nelerdir?
ADR, tehlikeli maddelerin taşınmasına ilişkin uyumluluk gereksinimlerini karşılamak için iki bölüme ayrılmış 9 kilit noktayı vurgulamaktadır. İlk bölüm ilk 7 noktayı bir araya getiriyor: genel hükümler, sınıflandırma, tehlikeli kabul edilen malzemelerin listesi, ambalaj ve tankların kullanımına ilişkin hükümler, ambalaj yapımına ilişkin gereklilikler ve son olarak taşıma, yükleme ve boşaltma koşulları. İkinci ek iki noktayı içerir: mürettebata ilişkin gereklilikler ve araçların yapımı ve onayına ilişkin gereklilikler.
Sözde tehlikeli mallar nelerdir?
ADR, tehlikeli maddeleri 9 ana kategoriye ayırır (ayrıca birkaç alt kategoriye ayrılır):
Sınıf 1: patlayıcı maddeler
2. Sınıf: gaz
Sınıf 3: yanıcı sıvılar
Sınıf 4.1: yanıcı katılar ve kendiliğinden tepkimeye giren maddeler
Sınıf 4.2: kendiliğinden tutuşabilen maddeler
Sınıf 4.3: suyla tepkimeye giren maddeler
Sınıf 5.1: oksitleyici maddeler
Sınıf 5.2: organik peroksitler
Sınıf 6.1: zehirli maddeler
Sınıf 6.2: bulaşıcı maddeler
Sınıf 7: radyoaktif malzemeler
Sınıf 8: aşındırıcı maddeler
Sınıf 9: çevreye zarar verebilecek çeşitli malzeme ve eşyalar
ADR tabela
ADR levhası iki şeyden oluşur: ürünün tehlikeliliğini gösteren sayısal kodlu bir plaka ve ürünün hızlı görsel tanımlamasını sağlayan piktogramlı bir etiket.
Plaka turuncu renktedir ve iki bölümden oluşur: üstteki sayı tehlikeli maddenin sınıfını belirtir, kategoriyi belirtmek için bir veya iki basamak daha gelebilir. Alttaki sayı, taşınan ürünün türünü belirten UN numarasıdır.
Etiket levhadan daha küçüktür ve taşınan malzemenin çevreye verebileceği tehlikeyi bir piktogram vasıtasıyla gösterir. Yaklaşık yirmi olası etiket vardır: patlayıcı ürünler, aşındırıcı ürünler, yanıcı sıvılar veya gazlar, zehirli gazlar vb.
ADR'nin üyeleri kimlerdir?
1 Ocak 2019'dan bu yana alfabetik sıraya göre 51 ülke bu anlaşmaya taraftır: Arnavutluk, Almanya, Andora, Avusturya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan, Danimarka, İspanya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İzlanda, İtalya, Kazakistan, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya, Malta, Fas, Moldova, Karadağ, Nijer, Norveç, Hollanda, Polonya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Birleşik Krallık, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İsviçre, Tacikistan, Tunus, Türkiye, Ukrayna.
ADR için nasıl eğitim verilir?
Tehlikeli maddeleri taşımak isteyen herhangi bir sürücü eğitimi tamamlamalıdır. Amacı, sürücüleri yolculukları sırasında meydana gelebilecek tüm kaza veya olaylardan haberdar etmektir. Eğitim teori ve uygulama karışımı, bağımsız çalışma ve grup çalışması ile 3 gün içinde gerçekleşir. Katılımcılar, eğitimin üçüncü gününde bir MCQ tarafından değerlendirilir. Ardından, adayın tam başarısını onaylayan bir tasdik ve bir eğitim sertifikası (CADR) teslim edilir. Sertifikanın 5 yıl boyunca geçerli olduğunu ve daha sonra yenilenmesi gerektiğini unutmayın.
ADR'nizi nerede harcayacaksınız? ADR eğitiminin maliyeti nedir?
Devlet tarafından onaylanmış bir eğitim merkezine başvurmak esastır. O zaman birkaç tür eğitim vardır: her durumda, daha özel eğitime hak kazanmak için ilk eğitimle başlamak gerekir.